De
Q-School zit er na zeven lange dagen op in het Engelse Milton Keynes en het Duitse Kalkar. Het meerdaagse evenement zorgde voor 27 gelukkige winnaars, die de komende twee jaren op de lucratieve PDC Pro Tour mogen laten zien wat ze kunnen.
Maar de Q-School zorgde ook voor vele verliezers, spelers die zonder PDC Tour Card naar huis zijn gegaan. In totaal deden er 855 spelers mee aan één van de twee Q-Schools, ruim achthonderd liepen het 'Golden Ticket' dus mis. Maar wat zijn voor hen de alternatieven in 2023?
Spelers die aan de Q-School hebben meegedaan maar geen Tour Card hebben gewonnen, mogen van de PDC meedoen aan de Challenge Tour. Dit circuit bestaat uit 24 toernooien. Elk toernooi heeft een prijzenpot van 15.000 pond, waarbij de winnaar 2500 pond ontvangt.
Via de Challenge Tour zijn twee startplekken voor het WK Darts te verdienen. De top twee van het eindklassement mag namelijk meedoen in Alexandra Palace. Daarnaast krijgen zij ook een PDC Tour Card voor 2024 en 2025.
Spelers die het goed doen op de Challenge Tour, maken bovendien ook kans om mee te doen aan de Pro Tour-toernooien. Indien één of meerdere Tour Card-houders zich afmelden voor de Players Championship-toernooien, wordt de volgorde van de Challenge Tour Order of Merit gebruikt om invallers aan de toernooien toe te voegen.
Associate Member Qualifiers voor Euro Tours
Met deelname aan de Q-School zijn spelers ook speelgerechtigd voor de Associate Member Qualifiers op de Euro Tour. Dit jaar staan er opnieuw dertien Euro Tour-toernooien op het programma.
Voor elk Euro Tour-toernooi wordt een Associate Member Qualifier gespeeld. Hierbij worden telkens twee startplekken verdeeld voor het hoofdtoernooi. Bij deelname aan een Euro Tour-toernooi is een speler verzekerd van 1000 pond aan prijzengeld. Dit kan uiteindelijk oplopen tot liefst 25.000 pond met een Euro Tour-titel.
Development Tour
Spelers van 16 tot en met 24 jaar (23 jaar op 1 januari 2023), mogen meedoen aan de
PDC Development Tour, het jeugdcircuit van de PDC. Om deel te nemen aan dit circuit is geen deelname aan de Q-School nodig.
De Development Tour bestaat ook uit 24 toernooien, waarbij elk evenement een prijzenpot van 15.000 pond heeft. De winnaar gaat naar huis met 2500 pond.
Op de Development Tour zijn ook twee startplekken voor het WK Darts te verdienen. De twee beste spelers aan het eind van het seizoen krijgen een uitnodiging voor het WK Darts. Tevens ontvangen zij een PDC Tour Card voor de twee daaropvolgende seizoenen.
Women's Series
Ook voor de dames liggen er mogelijkheden. Sinds 2020 heeft de PDC een eigen Women's Series. Bestond het circuit toen nog uit vier toernooien, nu is dat uitgebreid naar inmiddels 24 toernooien.
De PDC heeft voor elk toernooi een prijzenpot van 10.000 pond gereserveerd. Via de Women's Series kunnen dames startplekken voor de Grand Slam of Darts en het WK Darts bemachtigen.
Regionale circuits
Spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk en dartslanden als Nederland, Duitsland en België hebben soms nog een regionaal circuit (onder de vlag van de PDC) waar zij op terug kunnen vallen.
Zo is er een Nordic & Baltic circuit voor spelers uit de Scandinavische landen en de Baltische staten. Spelers uit Australië kunnen terecht op de DPA Tour en darters uit Nieuw-Zeeland hebben het DPNZ-circuit. In Noord-Amerika is er de CDC Tour voor darters uit de Verenigde Staten en Canada. Via al deze circuits zijn één of meerdere WK-plekken te verkrijgen.
Senioren Tour
Niet alleen de talenten hebben een eigen tour, ook voor de veteranen (50+) is er een eigen circuit. Al wordt deze niet georganiseerd door de PDC, maar door de World Seniors Darts Tour (WSDT).
Deze organisatie organiseert jaarlijks een editie van het senioren-WK, met onder meer Phil Taylor, Martin Adams, John Part, Robert Thornton en Kevin Painter als deelnemers.
De WSDT organiseert verder enkele andere toernooien, waaronder een eigen World Masters en World Matchplay voor senioren.
Steeds meer spelers zoeken ook hun toevlucht bij de MODUS Super Series. Een wekelijkse competitie waarin twaalf spelers - op uitnodiging - strijden om de hoofdprijs van 5000 pond.
Na twaalf speelweken gaan de twaalf weekwinnaars het bovendien tegen elkaar opnemen. Voor de winnaar van de zogeheten 'Champions Week' ligt een cheque van 20.000 pond klaar.
Toernooien van nationale bonden
Spelers zonder PDC Tour Card hoeven geen PDC-contract te ondertekenen en dat geeft hen de ruimte om ook toernooien bij andere bonden te spelen.
Op deze manier kunnen zij ook meedoen aan bijvoorbeeld de open toernooien die onder de World Darts Federation (WDF) vallen. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het amateur-WK.
Tevens kunnen deze spelers meedoen aan nationale rankingtoernooien. In Nederland kunnen spelers als Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christian Kist bijvoorbeeld meedoen aan de NDB-ranking. In het Verenigd Koninkrijk heb je het 'county-systeem' als alternatief voor Britse spelers.