ANDERE TIJDEN DARTS: Klaasen pleegt coup tegen King op Lakeside 2006

De rollercoaster die de carriére van Jelle Klaasen is, gaat ervoor zorgen dat Jelle Klaasen in december zijn cirkel rond maakt. Na een reis die in Frimley Green begon, met de Lakeside 2006-eindzege, zal Klaasen na bijna zeventien jaar weer zijn opwachting maken aldaar: op het WDF WK. De herinneringen aan Klaasen v Van Barneveld 2006 staan in ieders geheugen gegrift.

Voor de rubriek Andere Tijden Darts keren we terug naar de eerste voetstappen van Klaasen op televisie. De finale tegen Van Barneveld was de grote happening, maar in de laatste zestien zette de destijds 21-jarige Klaasen de dartswereld op zijn kop. Mervyn King, de hoogstgeplaatste speler, werd met 4-2 verslagen: 90,36 om 93,33 gemiddeld.

Spelen tegen The King is niet zomaar iets. In het interview vooraf de wedstrijd probeerde de onervaren Jelle de situatie te nuanceren: “Op het podium denk je er niet aan, je speelt maar een wedstrijd.” Een dag eerder had hij al Dennis Harbour uitgeschakeld na een 0-2 achterstand in sets. Daardoor wist Klaasen: als ik vrijuit gooi, kan ik mooie dingen bereiken.

King maakt indruk

Op het podium maakte King, die de wedstrijd mocht beginnen, meteen indruk. Foutloos op de dubbels ging de eerste set met 3-0 naar de Engelsman toe, met onder andere een 14-darter. Klaasen had nog moeite om het tempo van King bij te benen, hoewel hij ook zeker 180’ers gooide in de eerste set.

In de tweede set had Klaasen moeite om zijn eerste leg te pakken: na zeven beurten in de eerste leg van de tweede set kon er gejuicht worden. De legs in de set gingen met de darts mee, maar King maakte indruk met 13 en 14-darters in zijn leg. In de belangrijke vijfde leg van de set die Klaasen zelf mocht beginnen, raakte hij op stoom. In 14 darts pakte Klaasen de tweede set: 1-1 via een 47-finish.

De eerste tik

In de derde set werd de eerste echte tik uitgedeeld. Nadat King en Klaasen hun eigen legs braaf hielden in 16 darts, brak Klaasen King met een 15-darter. Een 180’er en 140’er achter elkaar zetten The King op afstand. De leg erna was daar de 1-2 voorsprong in sets. Klaasen hield zijn eigen leg in 17 darts.

In de vierde set leek King vastberaden om zich terug te knokken in de wedstrijd. Hij opende furieus met een 14-darter, maar zag Klaasen hem meteen terug breken met óók een 14-darter. De kunst van Klaasen was dat hij die rebreak verzilverde met een 120-finish in 12 darts. Hoewel King dat wéér beantwoorde in 14 darts, maakte Klaasen het in vijf beurten af in de vijfde leg.

Tempo en hoog niveau

Klaasen stond 1-3 voor in een wedstrijd van tempo. De BBC liet een graphic zien als bewijs daarvan: King gooit zijn pijlen in 5,2 seconden weg – Klaasen in 4,1 seconde. Fijn voor de kijker, want die ziet een attractief duel.

King wist dat Klaasen nog maar één set nodig had, maar in de eerste leg van de vijfde set brak Klaasen hem meteen. In ‘maar’ 18 darts. King leek voor de bijl te gaan, maar de leg erna zette hij de zaal op zijn kop met een 161-finish in 12 darts. Het betekende een rebreak, en King stoomde in 17 en 13 darts door naar de winst in de vijfde set: het was nu nog maar 2-3 voor Klaasen.

King had het momentum te pakken. In de zesde set, die hem op gelijke hoogte kon brengen, brak hij Klaasen meteen. En toch reageerde Klaasen daar weer sterk op met een 15-darter als rebreak. In een 13-darter zette hij zichzelf vervolgens in de zetel voor de zege. King hield zijn eigen leg nog wel met een 104-finish, maar in de vijfde leg van de zevende set maakte Klaasen het af op tops.

Klaasen titelkandidaat?

Klaasen had de coup van het toernooi gepleegd. Zelf zou hij tegen de BBC zeggen na afloop: “Ik verwachtte helemaal niets, ik wilde alleen maar zo goed mogelijk darten en dat deed ik.” De BBC zag meteen titelpotentie in hem. “Misschien win ik, ik weet het niet. Ik heb geen verwachtingen, maar ik ga ervoor.”

King was na afloop realistisch: “Ik gooide teveel singles, te weinig triples. Dat heeft me de wedstrijd gekost.” Hij toonde zich een waardig verliezer met loftuitingen voor Klaasen. “Hij heeft het momentum om te winnen. Zolang hij zich niet nerveus voelt. Als hij zichzelf kalm houdt, kan hij het toernooi winnen.”

En we weten allemaal wat er gebeurde.

De laatste leg, interviews en analyse van Bobby George

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties