België heeft door de jaren heen diverse uitstekende darters gehad. Een lijstje maken met de beste tien aller tijden blijft dan ook een subjectieve denkoefening. Wij doen echter toch een poging.
De enige positie waar eigenlijk geen enkele discussie kan over zijn. De 30-jarige Antwerpenaar (tegenwoordig woonachtig in Sint-Truiden) is immers de enige Belg die al één of meerdere majortitels wist te veroveren bij de PDC, toch wel de absolute top van de dartswereld. Van den Bergh stond bij de jeugd al gekend als een enorm groot talent en won tweemaal het PDC jeugd-WK. In 2020 brak hij definitief door bij de grote jongens met het winnen van de World Matchplay. In de Winter Gardens in Blackpool versloeg hij in de finale Gary Anderson met 18-10.
'The Dreammaker' bevestigde ook de jaren nadien met het winnen van enkele Players Championships en toernooien van de World Series of Darts. Intussen staat hij in de top tien van de wereldranglijst en begin maart van dit jaar voegde hij met de UK Open een tweede majortitel aan zijn palmares toe. Van den Bergh is bovendien nog jong en heeft alles in zich om de komende jaren nog meerdere majortitels en wie weet zelfs een wereldtitel te winnen.
Dimitri Van den Bergh won dit jaar de UK Open
Won nog geen majortitels, maar de 38-jarige Antwerpenaar was wel de eerste Belg in de PDC die echt meedeed voor de prijzen op de majors. Behaalde in 2011 zijn Tour Card en bereikte een jaar later al de finale op de Players Championship Finals, waar hij met 13-6 verloor van Phil Taylor. 'The Hurricane' mag dan wel nog geen majors hebben gewonnen, toch won hij al twee toernooien van de European Tour en ook twee Players Championships. Met zijn oudere broer Ronny verloor hij bovendien in 2013 de finale van de World Cup of Darts tegen Engeland.
Huybrechts was bovendien de eerste Belg ooit die mocht deelnemen aan de prestigieuze Premier League Darts (tweemaal zelfs) en was met zijn prestaties één van de grondleggers voor de doorbraak van het professionele darts in België. Op zijn 38e is hij afgezakt naar buiten de top 32 van de wereldranglijst en zoekt hij naar een nieuw elan.
De enige Belg die ooit een wereldtitel bij de volwassenen veroverde hoort gewoon thuis in de top 3 van beste Belgische darters aller tijden. De Oost-Vlaming domineerde in 2023 het WDF-circuit en plaatste begin december de kroon op het werk door in de iconische Lakeside Country Club wereldkampioen te worden door in de finale de Nederlander Chris Landman te verslaan. Baetens is een speler die zelden onder de 90 gemiddeld gooit en werd dan ook als een 'zekerheidje' gezien voor een Tour Card begin dit jaar.
Op Q-School liep het de eerste twee dagen echter bijzonder moeilijk, maar op dag drie toonde hij zijn klasse en veroverde die felbegeerde Tour Card. In zijn eerste maanden op de Pro Tour wist 'The Beast' al enkele mooie overwinningen te boeken en is hij inmiddels opgerukt naar de 89e plaats op de wereldranglijst. Bovendien staat hij er goed voor om zich te plaatsen voor het WK. Als Baetens de komende jaren deze progressie kan handhaven staat niets hem een lang avontuur bij de PDC in de weg.
Andy Baetens poseert trots met zijn WK-trofee
Tussen 2012 en 2018 zeven jaar opeenvolgend aanwezig op het BDO-WK, met een kwartfinale in 2017 (5-4 verlies tegen Darryl Fitton) als beste resultaat. Maar toch vooral winnaar van de World Trophy in 2015, een BDO-major waar hij in de finale Jeffrey de Graaf met 10-9 versloeg. Daarnaast ook goed voor diverse internationale titels, zoals England Open, Estonian Open en French Open. In 2021 waagde hij zijn kans op Q-School en veroverde een Tour Card voor de komende twee jaar. De Vos combineerde echter al die tijd werk, familieleven en darts en die combinatie bleek moeilijk. Het was een moeilijke keuze tussen hem en
Erik Clarys voor de vierde plaats, maar omdat hij net wat frequenter hoge gemiddeldes gooide staat hij op plaats 4. Zo gooide hij op de Grand Slam of Darts in zijn laatste groepswedstrijd tegen Jonny Clayton maar liefst 113.86 gemiddeld, op dat moment bijna een wereldrecord.
De Aalstenaar verloor eind 2022 zijn Tour Card en waagde sindsdien geen nieuwe poging meer op Q-School. Begin maart van dit jaar wist hij zich via de Home Nation Qualifier te plaatsen voor het Belgian Darts Open, maar in de eerste ronde bleek Peter Wright te sterk. Het is dan ook afwachten waar (WDF/PDC) en hoe vaak we De Vos de komende jaren nog in actie gaan zien.
5. Erik Clarys
Won in 1995 een beetje vanuit het niets de Winmau World Masters en was zo de eerste Belg ooit die een majortitel wist te veroveren. In de finale versloeg hij regerend wereldkampioen Richie Burnett. Clarys won diverse Belgische en internationale titels en was zesmaal aanwezig op het BDO-WK, met een kwartfinale in 2003 (5-1 nederlaag tegen Raymond van Barneveld als beste prestatie.
De Antwerpenaar was niet alleen een pionier door als eerste Belg een major te winnen, hij was ook de eerste Belg die voltijds meedraaide op de PDC Pro Tour. Hij nam tweemaal deel aan het PDC-WK en bereikte in 2005 zelfs de kwartfinales van de UK Open. 'The Sheriff' had mogelijk nog een stukje hoger gestaan in deze ranglijst als hij in juni 2006 zijn rechterelleboog niet had gebroken bij de val van een ladder. Ondanks meerdere operaties kon Clarys nadien nooit nog zijn rechterarm op volle kracht gebruiken en bleek het onmogelijk om zijn dartscarrière verder te zetten. Sinds enkele jaren maakte Clarys echter een gesmaakt wederoptreden in de dartswereld als commentator bij VTM 2.
Erik Clarys in actie op het BDO-WK
'The Lion of Antwerp' was in 1993 de eerste Belg ooit die nummer één van de wereld werd. Speelde zijn hele carrière in de BDO-bond en bereikte in 1997 de kwartfinales van het WK, waarin hij bijzonder nipt met 4-3 het onderspit moest delven tegen Steve Beaton. Laurens won diverse Belgische en internationale titels, maar een major winnen lukte nooit. Door blessureproblemen moest ook hij zijn carrière vroegtijdig beëindigen.
Halve finale op een WK, er zijn niet veel Belgen die dat kunnen zeggen. Vandenbogaerde deed dat in 2020 op het allerlaatste BDO-WK, waar hij uiteindelijk in die halve finale met 6-4 verloor van Jim Williams. Voor de West-Vlaming was het een terugkeer aan de top, nadat hij begin jaren 2000 al tot de Belgische top behoorde, maar nadien het plezier in darts verloor. Onder invloed van zijn vrouw, steun en toeverlaat in goede en slechte dagen, besloot Vandenbogaerde zijn carrière echter een nieuwe start te geven en na die halve finale op het BDO-WK maakte hij de overstap naar de PDC. Vandenbogaerde veroverde in 2022 zijn Tour Card, verloor die eind vorig jaar, maar heroverde ze begin dit jaar op Q-School. De inmiddels 51-jarige Belg is zeker nog niet uitgespeeld en 'Super Mario' hoopt de komende jaren nog heel wat mooie dingen te laten zien.
Mario Vandenbogaerde in actie
De evergreen van het Belgische darten draait al mee van begin jaren 90. Lange tijd vooral actief in eigen land, maar in 2013 besloot hij, in navolging van zijn broer Kim, zijn kans te wagen op Q-School. En met succes, want 'The Rebel' veroverde meteen zijn Tour Card. Datzelfde jaar bereikte hij aan de zijde van Kim de finale op de World Cup of Darts, waar het Engeland van Phil Taylor en Adrian Lewis net te sterk bleek.
Huybrechts kwam tussen 2014 en 2018 tot vijf WK-deelnames, maar kwam nooit voorbij de tweede ronde. Bij zijn debuut in 2014 werd hij overigens in de eerste ronde uitgeloot tegen zijn broer Kim, het was de allereerste keer dat een broederpaar het op het WK tegen elkaar opnam en Kim won met 3-1. Zijn beste prestatie was op het European Championship 2013, waar hij in de halve finales met 11-7 verloor van Simon Whitlock. Huybrechts verloor eind 2019 zijn Tour Card en op 54-jarige leeftijd leek zijn carrière bij de PDC dan ook over. Maar met Huybrechts ben je nooit klaar, dat bleek begin vorig jaar toen hij toch opnieuw zijn Tour Card veroverde. Door een druk werkschema kan Huybrechts echter niet aan alle toernooien deelnemen en zodoende wordt het behoud van zijn Tour Card een moeilijke opdracht.
Ronny Huybrechts in actie
9. Frans Devooght
Misschien een minder bekende naam, maar deze West-Vlaming realiseerde midden jaren 80 wel een huzarenstukje door tweemaal na elkaar (1984 en 1985) het hoog aangeschreven Dutch Open te winnen. Nam tweemaal deel aan het BDO-WK, maar kwam daar nooit voorbij de tweede ronde. Devooght, die in 1991 met het Belgisch Kampioenschap zijn laatste grote titel veroverde, kwam in 2008 te overlijden.
Tiende en laatste in deze top tien is misschien (te) laag voor dit grote talent. De Decker wacht echter nog op zijn eerste grote titel, al heeft hij zeker het potentieel om daar de komende jaren voor te zorgen. Veroverde in 2016 zijn Tour Card, maar het duurde enige tijd voor hij echt zijn plaats vond in de PDC. Is door zijn sterke prestaties op (voornamelijk) de Players Championships inmiddels opgerukt naar de 36e plaats op de wereldranglijst en is nu de tweede Belg achter Van den Bergh.
De Decker heeft alles in zich om de komende jaren nog verder op te klimmen op de wereldranglijst en werd door onder meer Peter Wright al getipt als toekomstig majorwinnaar. Het is dan ook afwachten of hij zijn progressie kan verderzetten, lukt dat, dan heeft België goud in handen met deze 28-jarige Mechelaar.