In de podcast Game On van Elmar Paulke sprak
Florian Hempel zich ongezouten uit. De Duitse Tourcard-houder nam geen blad voor de mond over de werking van de Professional Darts Players Association (PDPA) en sloot zich aan bij de kritiek die Joe Cullen eerder uitte op de spelersvakbond.
"Van ons 128 Tourcard-houders weet eigenlijk niemand precies wat zij doen," verklaarde de 33-jarige Hempel. De nummer 52 van de wereld koos duidelijke bewoording. "Als iemand als Joe Cullen, die al vijftien jaar meedraait, geen idee heeft wat de PDPA doet, dan weet ik het ook niet."
Vanaf 2026 ontvangt de PDPA jaarlijks zo'n 750.000 pond. Dat bedrag wordt gefinancierd via twee procent inhouding op alle gewonnen prijzengelden van de Tour Card-houders. Het wordt automatisch afgetrokken voordat spelers hun prijzengeld op hun rekening krijgen. Voor velen is het onduidelijk wat er met deze verplichte bijdrage gebeurt.
''Er lopen altijd een paar mensen rond van de PDPA, zoals
Peter Manley en Jamie Caven, voormalige dartsterren die zo een functie hebben gekregen om na hun carrière niet echt meer te hoeven werken. Zo voelt het althans'', stelt Hempel.
Onduidelijke taakverdeling
Hempel ziet weinig concrete taken bij de vertegenwoordigers van de PDPA. "Ze hebben allemaal van die kleine taakjes, maar echt duidelijke verantwoordelijkheden hebben ze niet. Jamie Caven zit meestal achter zijn laptop en tikt wat in. Eens per jaar komt hij langs, spreekt met ons, maar ik snap er eerlijk gezegd weinig van en veel stelt het ook niet voor."
Peter Manley is Hempel vooral bijgebleven om een opmerkelijke reden. "Manley wees me er ooit op dat ik iets op Twitter had gepost dat volgens hem niet kon. Het ging toen om een akkefietje met Mike de Decker. En dan denk je: Peter Manley, een van de grootste rebellen in de dartswereld, komt mij uitleggen dat ik beter moet nadenken over wat ik post. Dat is toch pure ironie," lacht Hempel.
Ook Elmar Paulke zelf liet zich kritisch uit over de PDPA. "Vroeger had je initiatieven zoals mental coaches en psychologen, maar tegenwoordig vraag ik me echt af: wat doen ze nog?"
Paulke komt met een concreet voorbeeld. "Andy (Scott) stuurt me na elk Pro Tour- of Development Tour-toernooi een Excel-bestand met een update van de Order of Merit. Alleen weet ik dat al lang, want ik kijk gewoon naar het live klassement. Wat moet ik nog met zo'n Excel-sheet tegenwoordig? Waarom doet hij dat?"
Volgens Hempel schort het ook aan de communicatie. "Soms krijg ik e-mails van de PDC, soms ook niet. Na sommige toernooien ontvang ik bijvoorbeeld geen update van de Order of Merit. Blijkbaar sta ik niet in alle verzendlijsten. Misschien zouden die 750.000 pond beter geïnvesteerd kunnen worden in modernisering. Maar ja, het is zoals het is. Veranderen kunnen we het nu toch niet. De website trouwens, die is zo onoverzichtelijk dat ik hem meteen weer wegklik."
Vergelijking met de ATP in tennis
Paulke maakte in de podcast een vergelijking met de ATP in tennis. Daar worden bijdragen van spelers onder meer ingezet voor pensioenvoorzieningen. Die zijn weliswaar gekoppeld aan het bedrag dat een speler heeft ingelegd. Wie meer inlegt, krijgt later ook meer terug, maar het is voor iedere speler helder waar het geld naartoe gaat. In het darts ontbreekt die transparantie.
Hoop op verandering
De verplichte bijdrage aan de PDPA werd in het gesprek vergeleken met de kerkbelasting; een bijdrage die je moet betalen, zonder dat duidelijk is waar het precies aan besteed wordt. Hempel besloot met een duidelijke wens. "Bij de PDPA werken nog steeds mensen die destijds betrokken waren bij de oprichting van de PDC, dat laat toch een beetje een nare smaak achter. Ik weet niet precies wat de statuten zeggen, maar ik hoop echt dat er, zeker na de kritiek van Joe Cullen, een frisse wind gaat waaien bij de PDPA."