Kleermaker heeft dankzij PDC Home Tour 'geen schop onder z'n hol' meer nodig: 'Er is weer iets om naar uit te kijken'

PDC
zondag, 26 april 2020 om 8:15
Martijn Kleermaker O2

Martijn Kleermaker maakte begin dit jaar de overstap naar de PDC om wekelijks tegen de wereldtoppers aan te treden. Door de coronacrisis zit The Dutch Giant echter al weken thuis.

De 29-jarige darter uit Harderwijk behaalde begin dit jaar zijn PDC Tour Card op de Q-School. In zijn eerste maanden op het PDC-circuit behaalde Kleermaker al tweemaal de laatste 32 van een Players Championship-toernooi én bereikte hij de finaledag van een Euro Tour-toernooi.
Na de Players Championship-toernooien in Barnsley op 14 en 15 maart zit het dartscircuit echter op slot. Door de uitbraak van het coronavirus zijn bijeenkomsten verboden, waardoor er geen rankingtoernooien gespeeld kunnen worden.
En dus zit Kleermaker veel thuis, waar de verveling na een maand zonder echte toernooien langzaam begint toe te slaan. Net als bij Vincent van der Voort blijkt Netflix een enorme redding, zo zegt hij in een uitgebreid interview met Dartsnieuws.
''Het verveelt enorm. Normaal ga je op donderdag of vrijdag reizen en kom je zondagavond laat terug. Dan heb ik maandag een relaxdagje en zijn dinsdag en woensdag de trainingsdagen. Nu kom je 24/7 thuis te zitten. De kinderen zijn thuis en hebben huiswerk te maken, maar daar heb je ook geen dagtaak aan. Dus de verveling slaat bij iedereen wel toe.''
''Soms zitten we elkaar aan te kijken met het idee wat zullen we nou eens met ons leven doen. Want je kan niks en kan geen kant op. We kunnen gezelschapsspelletjes spelen en ik sta wat meer in de keuken. Af en toe kan ik prima een legpuzzeltje maken en daar mijn rust in vinden. Daarnaast is het heel veel series kijken. Lang leve Netflix in deze periode, want dat is wel de redding af en toe'', vertelt Kleermaker.

Nieuw richtpunt

Ook de nieuw opgezette PDC Home Tour biedt uitkomst. Elke avond werken vier darters een poule af, waarbij elke wedstrijd over best of 9 legs wordt gespeeld. De poulefase duurt 32 dagen. Elke groepswinnaar gaat door naar de tweede fase van de competitie.
Spelers filmen hun wedstrijden met een webcam of een camera, waarvan de beelden worden doorgezet naar een stream. Op deze manier kunnen tegenstanders en fans controleren of de scores wel eerlijk worden doorgegeven.
Kleermaker is op zaterdag 25 april aan de beurt, wanneer hij het in de negende poule opneemt tegen Michael Smith, Harry Ward en Matt Clark. De Gelderlander is blij dat hij weer een toernooi kan spelen.
''Ze zorgen er op deze manier wel voor dat je iets hebt om naar toe te werken. Er is weer iets van een doel en iets om naar uit te kijken. De laatste weken heb ik heel trouw mijn trainingsuren gemaakt, maar soms moest ik mezelf drie keer een schop onder mijn hol geven om mezelf aan het trainingsbord te zetten. Juist omdat ik de drijfveer miste die ik normaal wel heb. Daarom vind ik het een goed initiatief waar spelers iets aan hebben. Het is anders dan de reguliere toernooien, maar als noodoplossing vind ik het goed gevonden.''

PDC-circuit pas open als iedereen kan deelnemen

De PDC Home Tour dient als hulpmiddel in de overbruggingsperiode tot het moment dat het Pro Tour-circuit weer open gaat. Volgens Kleermaker moet het PDC-circuit pas open gaan als alle spelers in staat zijn om deel te nemen.
''Het grootste probleem is dat het Verenigd Koninkrijk met de uitbraak van het coronavirus achterloopt op ons (Nederland, red.). Stel dat je hier in juli of augustus weer aan de gang mag, dan betekent dat natuurlijk niet dat zoiets ook voor Engeland geldt. Dat is het lastige van het hele verhaal'', zo concludeert de achtstefinalist op de Belgian Darts Championship van dit jaar.
''Ik vind het alleen eerlijk als alle 128 Tour Card-houders kunnen deelnemen. Er zijn Tour Card-houders uit landen als Spanje en Tsjechië. Als één of twee man al niet kunnen komen doordat het nog op slot zit, moet je dan iets gaan organiseren? Dat is niet eerlijk tegenover de spelers die dan niet kunnen komen. Ze moeten noodgedwongen thuisblijven en hebben geen keuze. Het is voor de PDC de grootste puzzel op dit moment. Hoe ga je het oplossen met zoveel nationaliteiten? Ik denk dat zoiets heel moeilijk is.''

Darten in anderhalvemetersamenleving

In de voorbije weken wordt het begrip anderhalvemetersamenleving veelvuldig genoemd. Denkt Kleermaker dat het mogelijk is om in deze situatie toernooien af te werken?
''Daar valt misschien wel wat voor te verzinnen, maar dan moeten er wel een aantal dingen veranderen. Normaal gesproken mag je als speler twee mensen meenemen. Dan moeten ze bij voorbaat zeggen dat spelers alleen moeten komen. Tevens heb je voor elke baan een schrijver en de officials. De schrijvers zullen wel wat verder weg gezet moeten worden maar dat zijn op zich kleine aanpassingen die goed te doen zijn. De meeste toernooilocaties zijn relatief ruim en de banen zijn ook vrij breed. Met teruglopen sta je al vaak al buiten die anderhalvemeterzone.''
''Die afstand van anderhalvemeter zal lastigst zijn om te bewerkstelligen. Het gaat niet alleen om het darten zelf, maar ook bijvoorbeeld om de ingooibanen waar je normaal met een mannetje of vijf dicht op elkaar staat. Maar ook het eten en drinken halen en de tafels waar je aan zit. Dat zijn denk ik de grootste puzzels.''

Terugkeer Jacklin bij BDO

Tot slot kwam ook de terugkeer van Des Jacklin bij de BDO ter sprake in het gesprek met Dartsnieuws. Jacklin vertrok in maart als voorzitter van de bond, maar verraste in april met een terugkeer nadat de regionale bonden in het Verenigd Koninkrijk hem hadden gevraagd om weer plaats te nemen in het bestuur. Die keuze zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij Kleermaker, die in zijn BDO-tijd regelmatig kritiek had op Jacklin.
''Tja, wat moet je erover zeggen. Dit is natuurlijk compleet lachwekkend. Hij is met zoveel bombarie opgestapt. Met een hele lijst waarin hij iedereen de schuld gaf. Het was in principe een hele soap en het gros dacht dat die soap inmiddels wel klaar was. Maar blijkbaar is het tweede deel gestart.''
Of Jacklin zijn eerder gemaakte fouten kan goedmaken? ''Dat is echt heel lastig. Als hij echt schoon schip wil maken, dan moet hij stoppen met het promoten van zijn eigen toernooien in Cyprus en Torremolinos. Eerst moet alles financieel en bestuurlijk op orde gebracht worden. Op een gegeven moment werd het wel duidelijk dat mensen het zat waren dat deze toernooien gepromoot werden, terwijl tegelijkertijd de BDO bijna geen geld op de bankrekening had staan.''
Zelf pleit de Harderwijker voor een oud-speler aan de top van het bestuursorgaan van de British Darts Organisation. ''Dat moet iemand zijn die zelf veel gespeeld heeft. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Martin Adams of Darryl Fitton. Het afgelopen jaar heb ik best veel contact gehad met Fitton en dat is iemand met goede ideeën en die zelf aan de top van de BDO gestaan heeft. Die weet wat nodig is voor de spelers. Dan zou ik daar voor gaan. Al weet ik niet of de BDO nog de strijd aan kan gaan met de WDF (World Darts Federation, red). Daar zitten wel mensen met een hart voor de sport.''

Net Binnen

Meest Gelezen