In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met de Canadees John Part.
John Part werd geboren op 29 juni 1966 in Toronto. In 1993 deed hij voor het eerst van zich spreken toen hij samen met Carl Mercel de WDF World Cup voor koppels wist te winnen. Mede dankzij die prestatie mocht hij begin 1994 een eerste keer aantreden op het BDO-WK.
Eerste WK-finale
Doordat verschillende spelers pas de PDC hadden opgericht en niet langer mochten deelnemen aan het BDO-WK, was het deelnemersveld aardig verzwakt. Onder meer ex-kampioenen als Dennis Priestley, John Lowe, Eric Bristow en Phil Taylor waren niet langer meer van de partij in de Lakeside Country Club. Part trok er zich echter niets van aan en versloeg in de openingsronde tweede reekshoofd Ronnie Baxter met 3-0. Nadien volgden zeges tegen Paul Lim (3-0) en Scott McCollum (4-0). Pas in de halve finales verloor Part voor het eerst in het toernooi een set, maar dat was nog altijd ruim voldoende om met 5-1 van Ronnie Sharp te winnen. Zo stond Part bij zijn debuut dus meteen in de WK-finale. In die finale trof hij een gehandicapte Bobby George, die door rugproblemen niet zijn normale niveau haalde. Part maalde er echter niet om en won met 6-0 om zo zijn eerste wereldtitel te vieren. Hij was ook de eerste speler van buiten Europa die een wereldtitel veroverde.
Een jaar later was Part opnieuw aanwezig op het BDO-WK, maar na een zege in de eerste ronde tegen Paul Knighton moest hij een ronde later met 3-2 het onderspit delven tegen Paul Williams. Ook in 1996 en 1997 nam Part nog deel aan het BDO-WK, maar telkens was de tweede ronde opnieuw zijn eindstation.
Overstap naar PDC
Part besloot na dat BDO-WK 1997 over te stappen naar de rivaliserende PDC-bond. De eerste jaren wist hij daar echter weinig indruk te maken, een kwartfinale op de World Grand Prix in 2000 was zijn beste prestatie in zijn moeilijke eerste jaren bij de PDC. Het WK van 2001 bleek echter een keerpunt. Part bereikte er verrassend de finale, waarin hij uiteindelijk met 7-0 verloor van de toen ongenaakbare Phil Taylor. Part won slechts drie legs.
Hij bleef echter niet te lang stilstaan bij die nederlaag en was definitief gelanceerd bij de PDC. Later dat jaar bereikte Part de kwartfinales van de World Matchplay, maar opnieuw bleek Taylor met 16-4 veel te sterk. En ook op het WK ging hij in de kwartfinales opnieuw onderuit tegen Taylor (6-0).
In 2002 bereikte Part de finale van de World Matchplay, waarin hij het nogmaals tegen Taylor moest opnemen. Ditmaal werd het wel bijzonder spannend, Part leidde zelfs met 16-15, maar verloor alsnog met 18-16. De Canadees bleef op jacht naar die eerste grote PDC-titel, maar later dat jaar verloor hij ook in de finale van de World Grand Prix van Taylor.
Tweede wereldtitel
Part was de kloof tussen hem en Taylor echter aan het dichten en voor de start van het WK 2003 werden beide heren gezien als de twee beste spelers ter wereld. Taylor was nog steeds topfavoriet voor een nieuwe wereldtitel, maar ook Part werden kansen toegedicht. En terecht zo bleek! Na zeges tegen achtereenvolgens Cliff Lazarenko, Jamie Harvey, Chris Mason en Kevin Painter bereikte Part voor de tweede keer de finale in de Circus Tavern. In wat nog steeds wordt omschreven als één van de beste WK-finales ooit wist Part ditmaal wel zijn eeuwige rivaal Taylor af te houden om met 7-6 te winnen en zo voor het eerst PDC-wereldkampioen te worden. Hij was uiteraard ook de eerste niet-Brit die het PDC-WK won en is tot op heden nog steeds één van de slechts vier spelers die zowel het BDO- en PDC-WK wisten te winnen (Dennis Priestley, Phil Taylor en Raymond van Barneveld zijn de anderen).
De jaren nadien wist Part nog regelmatig van Taylor te winnen op tv-toernooien, maar hij liet dat niet volgen door toernooizeges, zo ging hij in de finale van de UK Open 2004 onderuit tegen Roland Scholten.
Nieuwe PDC-major
Pas in 2006 volgde een nieuwe PDC-majortitel. In de finale van de Las Vegas Desert Classic versloeg hij Raymond van Barneveld met 6-3. Op het WK kwam hij tussen 2004 en 2007 echter nooit verder dan de vierde ronde.
In 2006 kwam Raymond van Barneveld naar de PDC en omdat hij direct indruk maakte en finales haalde werd niet langer Part, maar wel de Nederlander beschouwd als de grootste concurrent van Taylor. De minzame Part liet weinig van zich horen, maar was toch vastberaden om te bewijzen dat er ook met hem nog steeds rekening moest worden gehouden.
Lees ook
TERUG IN DE TIJD MET: Niels de Ruiter: Een wel heel korte carrière, maar wel bijna wereldkampioen
En zo bleek ook op het WK in 2008. Part, afgezakt naar de elfde plaats op de wereldranglijst versloeg in de eerste rondes achtereenvolgens Charles Losper, Mensur Suljovic en Alex Roy. In de kwartfinales wachtte vervolgens een eerste echte test tegen James Wade. Beide heren schotelden het publiek een waar spektakelstuk voor en uiteindelijk was het Part die met 5-4 aan het langste eind wist te trekken. In de halve finales sneuvelde ook Kevin Painter, zodat Part het in de finale mocht opnemen tegen de verrassende kwalificatiespeler Kirk Shepherd. Met al zijn ervaring liet Part zich, in tegenstelling tot verschillende andere spelers dat WK, niet verrassen door Shepherd en won hij met 7-2 om zo zijn tweede PDC-wereldtitel op zijn naam te schrijven. Hij was bovendien de eerste die het PDC-WK zowel in de Circus Tavern en Alexandra Palace wist te winnen.
Het bleek evenwel het laatste grote kunstje geweest te zijn van Part, want hoewel hij er tot 2015 nog bij was op het WK, wist hij nooit nog verder te komen dan de kwartfinales. Ook op andere majors wist hij geen indruk meer te maken.
Hall of Fame
Begin 2017 werd Part, hij had toen net zijn Tour Card verloren, voor zijn verdiensten voor de sport opgenomen in de PDC Hall of Fame. Hij ging diezelfde maand naar Q-School en heroverde daar zijn Tour Card. In 2019 speelde hij zijn Tour Card echter opnieuw kwijt en ondanks enkele pogingen om ze te heroveren (waaronder ook nog begin dit jaar) lukte dat niet meer.
De laatste jaren legt 'Darth Maple' zich echter vooral toe op zijn werk als commentator en analist bij Sky Sports, een rol die hij eerder ook al vervulde bij de BBC. Ook is hij nog af en toe actief op de World Seniors Darts Tour.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties